Däcken – hållbarhet och byte

sh_tyre_tire_shop

Vad är det som avgör hur lång hållbarhet du har på dina däck och hur avgör du när det är dags att byta till nya?

Hållbarheten avgörs inte bara av vilken kvalitet det är på det däck du köper, du kan även själv påverka hur lång användningstiden blir. Enklast är att låta en fackman sköta om dina däck. Förutom att byta däck kan du på samma gång passa på att fixa de småfel som behöver åtgärdas på bilen.

Om du istället väljer att ta hand om dina däckbyten själv är det här några punkter som är värda att ta hänsyn till.

Rätt däck

Följ biltillverkarens rekommendationer när du väljer däck. De har ofta ett flertal olika däck de rekommenderar, vilka är speciellt anpassade till just din bils fälgar, vikt och köregenskaper. Men välj aldrig lågprisdäck. Ett premiumdäck kostar lite mer, men i nio fall av tio är de bättre i alla egenskaper än lågprisdäck. Att spara in pengar på bekostnad av trafiksäkerheten är aldrig ett bra val: det är med däck som med det mesta andra du köper, du får vad du betalar för.

Förvaring

Genom att förvara däcken på rätt sätt ökar du både deras hållbarhet och livslängd. Under den årstid du inte använder däcken bör de tvättas rena från vägsalt och smuts, samt förvaras travade eller hängande på en plats där det är mörkt, svalt och torrt.. Enklast ordnar du det genom att förvara på ett däckhotell, vilka finns hos många av våra däckverkstäder.

Däcktryck

Kontrollera med jämna mellanrum att däcken har rätt lufttryck. Rekommendationerna finns ofta i tankluckan, annars hittar du dem i instruktionsboken. Trycket ska kollas när däcken är kalla, så försök göra det efter att bilen stått stilla en stund, till exempel efter att du tankat och har varit inne på macken. Välj maxtryck för att bilen ska rulla så lätt som möjligt. Dock inte för högt då det ger en för liten anliggningsyta som dels ger sämre väggrepp, dels sliter däcken ojämnt och förkortar livslängden.

Mer information om däck hittar du hos Trafikverket.