Kontrollera bilbatteriet

Bilbatteriets funktion är att lagra och ge ström åt de eldrivna funktionerna som bilen har. Den viktigaste delen är startmotorn då man utan ett fungerande batteri inte kan starta motorn som vanligt. I detta fall kan däremot bilen startas med startkablar (till annan bil) eller genom att springa igång den.

Den man kan kontrollera på batteriet är vätskenivån. På batteriet finns nivåer för både minsta mängd och maximal mängd. Om det är för lite fyller man på med destillerat vatten. Vissa batterier är av typen underhållsfria vilket betyder att det inte går att fylla på vatten. I detta fall måste hela batteriet bytas ut om vätskenivån skulle vara för liten eller om det av annan anledningen inte fungerar korrekt.

Skulle batteriet inte fungera tillfredställande kan man montera ur det och ladda upp det med en speciell bilbatteriladdare. Detta bör däremot inte behöva göras på då batteriet ska laddas upp av generatorn under den tid som bilen är igång. Om batteriet inte har kraft kan det alltså betyda att generatorn inte arbetar som den ska.