Välj rätt däck

1119954-tires

Att välja däck är mycket svårare än man kanske tror. Förutom att du ska byta till sommar- eller vinterdäck måste du dessutom välja bland mängder av varumärken.

För att snabbt sålla ut en hel del däck kan du leta efter däck som passar just din bilmodell. Om du fortfarande använder originalfälgarna på bilen kan du oftast skriva in ditt registreringsnummer. Då får du upp bra däckalternativ till din bilmodell. Däck kan kosta väldigt olika och det kan ibland vara svårt att se vad den egentliga skillnaden är. Vissa däck är anpassade efter en viss hastighet. Hastighetsindex på däcken visar dig vilken maxhastighet som däcken kan köra. För att verkligen hitta säkra däck är det bra att se över detta.

Förutom att du kan kolla ditt hastighetsindex kan du även välja däck efter belastning. Belastningsindex fungerar på samma sätt som hastighetsindex, men istället visar belastningsindexet hur mycket däcken får belastas (i kilo). Ju mer belastning däcken klarar av, desto dyrare brukar de vara. Att spara pengar när det kommer till däck lönar sig inte i längden. Just när det handlar om bilkörning så är det alltid bäst att kvaliteten får komma först.

Hitta däck online

Idag finns det mesta på nätet – nu kan du även börja handla dina däck online. Att köpa däck på nätet har många fördelar, eftersom du på ett smidigt sätt kan jämföra olika däck och varumärken. För att du inte ska behöva lägga pengar på nya däck i onödan är det bra att ta väl hand om de däck du har. Om du ska ha ditt fordon stående en längre period, en månad eller mer, är det oftast bäst att ta av däcken. Om du inte orkar ta av däcken bör du åtminstone kontrollera att däcken har rätt mängd luft. I annat fall kan de bli deformerade. När sommaren kommer bör du förvara dina vinterdäck på ett vältempererat och torrt ställe.